(0) kommenttia

Kirkkonummi olisi koulussa mallioppilas

Kirkkonummen kunta on tutkituttanut itseään 90-luvulta lähtien eli kysynyt kuntalaisilta mitä mieltä he ovat kotikunnastaan. Tuore kuntalaisbarometri julkistettiin tällä viikolla, ja arvosana oli jälleen hieman noussut kahden vuoden takaisesta.

Yleisarvosana kunnan palveluista oli nyt 7,76 eli kahdeksan miinus. Todistus nousi juuri ja juuri tyydyttävästä hyvän puolelle. Kouluissa tällaisille numeroille jaetaan kiitosta.

Kysely on tehty jo kuukausia sitten. Hakematta nousee kysymys, mitähän tämän vuoden lopulla vastattaisiin sen jälkeen kun kunnan henkilöstön pakkolomat on pidetty ja muutenkin säästetty. Mene ja tiedä. Kysely tehdään kahden vuoden kuluttua ja siihen mennessä ehtii tapahtua paljon. Voi mennä hyvin ja voi mennä huonostikin. Todennäköisesti suuria muutoksia mielialoissa ei tule.

Kyselyyn vastasi yli 660 kirkkonummelaista. Otos on kattava, ja tutkimuksen on tehnyt alan ammattilainen Bo Lillqvist. Tämä oli yhdeksäs kerta kun hän teki tämä työn. Toisin sanoen tuloksiin voi luottaa.

Tuloksena voidaan siis sanoa, että tyytyväisyys on varsin hyvä, eikä mitään kovin suuria puutteita palveluissa ole – ainakaan enemmistön mielestä. Kyselyssä jopa 85 prosenttia vastanneista voisi suositella Kirkkonummea muillekin.

Kritiikin puolella ei ole mitään yllättävää. Ongelmat ovat olleet esillä.

Joitakin poimintoja niin sanotusta valitusosastosta. Voi sanoa, että terveyskeskus ei jätä ketään kylmäksi. Kommenteissa se oli suurin kiitoksen aihe, mutta valituspuolellakin kärkijoukossa. Karkeasti ottaen hoito on hyvää, mutta hoitoon pääsy on ongelma, näin ainakin vastattiin. Kritiikkiä tuli ajanvaraukseen ja jonoihin.

Terveyskeskuksen jonot lääkärille kiireettömässä asiassa eivät ole pahat ollenkaan. Tilanne on itseasiassa aika hyvä – ainakin toistaiseksi. Myös ajanvarausta on teknisesti kehitetty. Suurin ongelma lienee päivystyspuolella. Jos sairaana joutuu odottelemaan tuntitolkulla, se jättää pahan maun vuosiksi.

Omasta tuoreesta kokemuksestani täytyy sanoa, että terveyskeskuksen palvelu oli kiitettävää. Vertailupohjana minulla on vajaat 30 vuotta työterveyshuollon palveluita, Suomen parhaita sellaisia.

Kuntalaisbarometrin suurin ja vakavin vallituksen aihe oli rakennuslupapalvelut. Tällä kertaa kyselyssä oli pyritty sulkemaan pois yleinen valitus aiheen tiimoilta ja kysytty nimenomaan mielipidettä niiltä kuntalaisilta, jotka ovat itse asioineet rakennusvalvonnan kanssa.

Tässä asiassa kunnan pitäisi ottaa itseään kunnolla niskasta kiinni. Jos suurin syy on henkilökuntapula, siihen pitäisi saada korjausta. Rakennusvalvonnan pullonkaula maksaa. Se tuottaa muun muassa repiviä vuosikausia jatkuvia riitoja, puhumattakaan kunnan maineesta.

Yksi punaisella vilkkuva asia kunnan asioissa on kuntakeskus. Se koetaan epäviihtyisänä. Paljon on tapahtunut, sen voi jokainen nähdä.

Mutta tulevaisuus on vähän lohduton. Kirkkolaakson rakentaminen voi hyvinkin kestää kymmenen vuotta, toisellakin puolella tietä ammottaa tyhjä hiekkakenttä ties kuinka kauan. Torin ympäristössä kaikki suunnitelmatkin ovat auki.

Keskustan rakentamisessa ei saada kurottua ihan nopeasti kiinni sitä aikaa, kun 30 vuotta vain mietittiin. Tässä vaiheessa täytyy myöntää, ettei kunta voi pakottaa rakentajia. Taloustilanne ratkaisee.

Alueista silmään pistää Veikkola, joka näyttää jäävän aina omaksi ”osavaltioksi” pohjoiseen.  Kyselyn vastaajista 65 prosenttia haluaa pitää Kirkkonummen itsenäisenä. Veikkolassa ei asialla ole kovin suurta väliä, itsenäisyysmielisiä on vain 40 prosenttia. Moottoritie näyttäisi vievän mukavasti Vihtiin tai Espooseen.

Kirkkonummella 30.1.2014

Paavo Rantalainen

(29.1.) Tutkimus: K-nummen palveluille arvosanaksi hyvä

(30.1.) Vahasalo: Palvelut kehittyvät - katso video 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä