Kauppapuutarhuri juuttui lupakierteeseen
Kauppapuutarhuri Jan Hagelberg Kylmälästä on ollut kymmenen vuotta ympäristö-ja rakennuslupapyörityksessä, jolle ei näy loppua; viimeisin hallinto-oikeuden päätös tuli viime viikolla.
Hagelbergin kauppapuutarha kasvattaa tomaatteja ja kurkkuja kahdeksassa kasvihuoneessa. Toiminta on alkanut heti sotien jälkeen, kun suvun edelliset kasvihuoneet jäivät Neuvostoliiton vuokra-alueelle Finnsbackaan.
Kauppapuutarha sai pitkään toimia rauhassa. Kymmen vuotta sitten oli naapureiden kanssa kiistoja kasvihuoneiden valaistuksesta ja ympäristöluvasta, mutta suuri prosessi alkoi vajaa kuusi vuotta sitten.
Vuonna 2008 kasvihuoneiden hakelämpökeskus tuhoutui tulipalossa. Ulkosalla kosteana säilytetty hake kuumeni itsestään ja syttyi palamaan, mikä on suurissa puru-ja hakekasoissa tuttu ilmiö.
Hagelberg haki kunnalta lupaa rakentaa uuden lämpökeskuksen. Samalla kertaa haettiin mahdollisuutta rakentaa haketta varten kaksi hallia, koska puupolttoaine haluttiin säältä suojaan. Kirkkonummen lupa-ja valvontajaostosta tuli myönteinen päätös.
Tuossa vaiheessa Hagelberg oli tyytyväinen, hanke näytti etenevän juohevasti. Mutta toisin kävi, lämpökeskuksen rakentamisesta ei valitettu. Sen sijaan hakkeelle tarkoitettujen varastojen rakentamisesta lähti naapurustosta valitus, joka johti aikanaan Korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka.
Oikeudessa seitsemän kertaa
Tähän mennessä Hagelbergin kauppapuutarhalupia ja –valituksia on käsitelty kunnioitettava määrä, eivätkä asiat missään nimessä ole loppuun käsiteltyjä.
Ympäristö-ja rakennuslupa-asiat ovat olleet viisi kertaa hallinto-oikeudessa ja kaksi kertaa korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Lisäksi apulaisoikeusasiamies on antanut yhden päätöksen.
Kirkkonummen kunnan rakennuslupakäsittelystä löytyy viisi erillistä päätöstä, joista kahdessa lautakunta on päättänyt eri tavalla kuin johtava rakennustarkastaja on esitellyt.
Haketta varten olevat rakennukset ovat olleet jo pystyssä useamman vuoden. Kiistaa on käyty oikeuteen saakka muun muassa siitä, ovatko ne väliaikaisia, olisiko tarvittu suunnittelutarveratkaisu, ovatko ne luvattomasti pystytetty ja niin edelleen.
Tuorein oikeuden päätös on päivätty 15.1.2014. Siinä hallinto-oikeus kumoaa Kirkkonummen ympäristö-ja rakennuslautakunnan yli vuoden takaisen päätöksen. Päätöksessä on kysymys tällä erää haketusta varten pystytetystä laitesuojasta ja sen luvasta. Asiasta oli valittanut kolme lähistön asukasta. Oikeus hylkäsi Hagelbergin hakemuksen ja kumosi lautakunnan tekemän Hagelbergille myönteisen päätöksen.
Yrittäjä miettii vaihtoehtoja
Vuosien käsittelyn jälkeen lupa-asiat ovat yhä auki. Hagelberg on itse aika ymmällä tilanteesta. – Tuoreesta hallinto-oikeuden päätöksestä voisi tietysti valittaa, mutta en tiedä olisiko siitä mitään hyötyä.
Eniten Hagelbergiä huolettaa kauppapuutarhan tulevaisuus. – Hake on meille elinehto polttoaineena. Jos hakkeen käsittelyyn tulisi joku kielto tai este, kasvihuoneiden toiminta loppuisi siihen paikkaan. Nykyiset öljynhinnat ovat aivan liian korkeita tällaiseen toimintaan, Hagelberg sanoo.
Keskitalvella ei kasvihuoneissa ole mitään, taimet istutetaan helmikuun puolessa välissä. Työntekijöitä on talvisin kolmesta neljään ja kesällä noin 12. Hagelberg on itse kolmannen polven kauppapuutarhuri, ja neljäs sukupolvi Frank Hagelberg on jo mukana toiminnassa. Kasvihuonealaa on reilun hehtaari verran.
Ympäristö-ja rakennuslupakierre saa Hagelbergin mietteliääksi yrityksen tulevaisuudesta. – Kasvihuoneet tulevat elinkaarensa päähän ja niillekin pitäisi tehdä jotain. Uusia ja parantaa energiatehokkuutta.
Kasvihuoneilla haketetaan ja poltetaan kierrätyspuutavaraa lähinnä rakennustyömailta. Hagelberg korostaa, ettei haketta ole tarkoitus myydä muualle. Se on hänen mukaansa vain ja ainoastaan omaan käyttöön.
Viiden vuoden rakennuskielto
Kylmälässä astui voimaan perjantaina (24.1.) jälleen viiden vuoden rakennuskielto. Valtuuston rakennuskieltopäätös liittyy kaavoitukseen, Kylmälään tulee aikanaan uusi osa-yleiskaava.
Rakennuskieltokin pohdituttaa kasvihuoneyrittäjää. Hagelberg katsoo kuitenkin, että hän maatalousyrittäjä ja siinä suhteessa kunnanvaltuusto teki joulukuussa hänelle myönteisen ratkaisun – tosin aika tiukalla äänestystuloksella.
Samalla kun valtuusto päätti Kylmälän rakennuskiellosta, päätettiin poikkeuksista. Rakennuskiellon ulkopuolella ovat maatalouden tuotannon kannalta välttämättömät talousrakennukset ja tarvealueet. Valtuustossa lisäys syntyi äänin 28-21 ja aiemmin kunnanhallituksessa 7-6.
Kommentit (2)
Koko jättenkäsittelylaitoksen päätöksentekofarssista on otettu yhteyttä myös valtakunnansyyttäjänvirastoon ja jos Suomessa vielä oikeutta on, tullaan asiat selvittämään pohjamutia myöten.
Kommentoi