(15) kommenttia

Kirkkonummen äänestysprosentti uhkaa jäädä alle 50:n – vain kerran aiemmin on käynyt niin

Aluevaalin äänestysinto on jäänyt ennakkoäänestyksessä odotetusti laimeaksi. Kirkkonummella saattaa jopa useampi kuin joka toinen jättää äänestämättä.

Kirkkonummelaisista on äänestänyt ennakkoon 7 250 äänioikeutettu. Se on 23,3 prosenttia äänioikeutetuista. Ennakkoäänestys päättyi tänään.

Kirkkonummen äänestysprosentti on tässä vaiheessa lähes Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen keskiarvo (23,0 %).

Alhaisin luku löytyy Espoosta 21,5. Inkoossa ja Kauniaisissa prosentit ovat jo yli 35.

Lopullisen äänestysprosentin ennustaminen on kuitenkin nyt poikkeuksellisen vaikeaa.

Viime vuonna kuntavaaleissa äänestettiin silloinkin poikkeusoloissa, mutta viime keväänä ennakkoäänestys oli jatkettu viikosta kahteen viikkoon.

Silloin äänestäjät noudattivat hyvin kehotuksia äänestää ennen vaalipäivää.

Siitä seurasi, että ennakkoon annettiin enemmän ääniä kuin varsinaisena vaalipäivänä. Se oli poikkeuksellista.

Jos sama ilmiö – josta ei ole mitään varmuutta – toistuu, äänestysprosentit voivat jäädä useissa kunnissa todella alas.

Kirkkonummella ennakkoäänten perusteella äänestysprosentti voisi olla jopa reilusti alle 50:n.

Näin ei ole tapahtunut kuin kerran. Vuoden 2019 europarlamenttivaalissa Kirkkonummen äänestysprosentti oli 48,9.

Viime kuntavaalissa 2021 Kirkkonummen äänestysprosentti oli 58,8.

Vaalihuoneistot avautuvat ensi sunnuntaina (23.1.) kello 9 ja ovat auki kello 20:een.

Vaalipäivänä voi äänestää vain kotikunnassa omalla äänestysalueella.

> Lähes 750 ehdokasta pyrkii aluevaltuustoon 15 listalta – Kirkkonummelta ehdokkaita yli 70 (Viisykkönen 27.12.)

(15) kommenttia
Kommentit (15)

Kommentit (15)

Oli tämäkin aikamoinen "jysky".
Mutta toiseen suuntaan tällä kertaa.
Muukalainen.
Joo, kyllä tuli Purtua hapanta omenaa,
mutta niin voi käydä, kun ej pysty muuta
tehdä kun valittaa, ja olla epätyytyväinen
joka asiasta.
Valittajien oma Puolue.
Näin se sitten kävi kun ej tiedetty
mitä vaaleja ja mistä asiasta oli kysymys.
Kun valitaan pensahinnasta ja liian
suuresta maahanmuutosta kun pitais kertoa mielipiteensä terveydenhuolosta
Ja hyvinvoinnista tulevaisuudessa.
Niin on ymmärrettävää että se puolue
saj takkinsa.
Paluuta ej ole !
Nytkö ihmetellään alhaista äänestysaktiivisuutta!? Mitä tässä enää äänestämään, kun sotehimmeli on rakennettu ja sotealueista on jo päätetty. Läntisellä Uudellamaalla espoolainen enemmistö vie ja muut kunnat vikisevät. Koko sotehömppä lähti siitä, kun haluttiin parantaa ihmisten pääsyä PERUSTERVEYDENHOITOON. Monta vuotta on tätä karmeata hallintoa rakennettu. Mitähän tämä on tähän mennessä tullut maksamaan?? Silläkin rahalla olisi voinut palkata lisää väkeä ja nostaa alan palkkoja, jotta ala saisi ansaitsemaansa arvostusta. Kaiken kukkuraksi sotehömpässä on unohdettu, että palkkojakin pitää harmonisoida ja tietotekniikkaa uudistaa. Mistähän ne rahat otetaan? Ainakin läntisellä Uudellamaalla käy niin, että lähipalvelut katoavat monissa kunnissa ja varsinkin autottomien ihmisten matka lääkäriin hankaloituu. Näissä vaaleissa on äänestäjiä aliarvioitu. Koko sirkus on näennäistä demokratiaa!
Anne
Vaikka olis vain syylä sormen päässä,niin oitis ollaan vaatimassa heti hoitoon pääsyä.Lisäksi se oma sairaus on se maailman vakavin ja heti hoitoa vaativa.Pienellä kärsivyydellä ja maltilla varustettuna pienet vaivat menee ohi.Ei joka näppylää pidä lähteä suotta terkkariin näyttelemään.Kansa on vain opetettu liian hyvälle,ei ollut entis aikaan palveluja joka kylällä.Hyvinvointivaltiosta on tullut pahoinvoiva.
Kohti parempaa
Vaikka nytt valitaan ja ollaan epätyytyväisiä nykyisestä terveydenhuollosta ja sen monista eri
epäpätevistä toiminnoista, niin voi olla
että asiat ej kovinpaljon paranne tämän
uuden sotemylläryksen jälken.
Turha toivoa liikaa tästä uusmodernista
terveydenhuolosta ja hyvinvoinista.
Jalat maassa !
Onhan outo tilanne, kun monet ehdokkaat itsekkään ei tiedä mitä aluevaltuustot pääsee tai joutuu tekemään? Moni ehdokas luottaa edellisiin vaaliteemoihin jotka ei liene ollenkaan enää näissä vaaleissa järkeviä?
Ostarin nurkilta
Äänestäkää ihmeessä, että saadaan hyvät julkiset palvelut. Äänestäkää julkisten palveluiden kannattajia ei yksityistämisen
Veikkolalainen
Kampanjointi asioiden osalta on ollut todella surkeaa, pelkän naaman ja numeron perusteella valinta voipi jäädä tekemättä...ikävä kyllä?
Staffan
Ennen pääsi Kirkkonummella vastaanotolle terveyskeskukseen samana päivänä kun aamulla varasi ajan. Nykyisin vähintään viisi viikkoa ja labratuloksista soitetaan takaisin kolmen viikon kuluttua. Ja usein on lääkäri jo ehtinyt vaihtua. Hoitotakuu muka 7vrk, sallikaa minun nauraa. Lisäksi ei vuodeosastoa.
Vaalivalheita
Vähän samaa mieltä majurin kanssa. Suurin osa ehdokkaista on kyläpolitikkoja. Ei ole tietoa, taitoa eikä edellytyksiä rakentaa hyvinvointialuetta. Ei äänestäjät eikä ehdokkaat ole ymmärtänyt idean laajemmasta hyvinvointialueesta. On ihan sama missä kunnassa terveyskeskus on kunhan se on lähellä, helposti saavutettavissa ja toimiva.
Maksumies
Monet ehdokkaat mainostavat itseään itsestäänselvyyksillä vaalilauseissaan. Tyyliin " sairas pääsee hoitoon", "ambulanssi tulee hädän hetkellä". Haloo! Onko joku toista mieltä? Mitä tällaiset "lupaukset" kertovat ehdokkaan substanssihallinnasta? Laiskuutta.
Ei jatkoon
Ehdokkaat ovat olleet todella huonoja kertomaan siitä mitä ja miten he tekisivät. Kaikki lupaavat parempaa hoitoa ja palvelua ilman merkittävää muutosta kuluissa. Jokainen ymmärtää ettei se voi olla totta. Palvelut ei nykyisellä rahoituksella toimi ja henkilöstöä ei ole tarkoitus vähentää.

Eihän töihinkään palkata sitä joka ei selvästi ymmärrä mistä työssä on kyse.

Puolueet, media ja ehdokkaat ovat mokanneet nämä vaalit. On kerrottu huonosti mistä on kyse ja mitä konkreertisesti aiotaan tehdä. Mediassa ei ole juuri esitetty nykytilasta faktoja.

Muutamalta ehdokkaalta olen kysynyt ihan perus kysymyksiä, eli Länsi-Uudenman hyvinvointialueen terveyskeskusten nykyistä määrää ja pelastustoimen resursseja (euroja). Vastauksia ei ole osattu antaa. Oma kylä voidaan tuntea, mutta se ei riitä kun pitäisi hahmottaa kokonaisuus.
Majuri vsop
Äänestäkää ihmeessä, että saadaan hyvät julkiset palvelut. Äänestäkää julkisten palveluiden kannattajia ei yksityistämisen
Veikkolalainen
Päivän huonoin uutinen (HS) oli kuitenkin se, että länsi-Uudenmaan ja varsinais-Suomen hyvinvointialueet ovat ihan takamatkalla valmistautumisessa sote-uudistukseen. Muualla ollaan suunnittelussa ja kartoituksessa jo huomattavasti pidemmällä. Miksi? Kiire tulee.
Jahkataanko

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä