Lukiossa harjoitellaan jo kirjatonta opiskelua
Porkkalan lukiossa valmistaudutaan hyvää vauhtia opiskeluun ilman kirjoja. Opiskelijoiden käytössä on yli 100 tablettitietokonetta, ja ensimmäiset kirjattomat kurssit on järjestetty tänä syksynä. Tämän hetken lukiolaisten ei vielä tarvitse kirjoittaa ylioppilaskirjoitusta sähköisesti, mutta ajan myötä kaikki aineet muuttuvat yo-kirjoituksissakin sähköiseen muotoon.
Porkkalan lukion maantiedon kurssilla oppilaat näppäilevät kevyesti tablettejaan. Pulpeteilla ei ole papereita, kyniä eikä kirjoja. Maantieto on aine, joka ensimmäisenä muuttuu yo-kirjoituksissa sähköiseksi saksan ja filosofian lisäksi syksyllä 2016. Kokonaan yo-kirjoituksissa luovutaan papereista vuoteen 2019 mennessä.
Lukiolaiset Hanna Rämö ja Miro Säppi eivät pidä sähköistä koulunkäyntiä kovin erilaisena kuin perinteistä, vaikka toki eroja on. Hanna kiittelee kun ei tarvitse kirjoittaa käsin. Miro pitää tabletin kanssa opiskelua aiempaa vapaampana.
Maantiedon opettaja Sampo Lötjönen kertoo, että kokonaan opetustilanne ei ole muuttunut. Hän käyttää muun muassa perinteisesti taulua edelleen e-kursseillakin.
Lötjösen mielestä sähköinen opetus ja opiskelu on kuitenkin iso muutos lukiossa. – En kuitenkaan usko että opiskelu muuttuisi ihan täysin, kyllä vanhaakin kouluntyöhön lopulta jää. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan voi olleenkaan sanoa, mihin tässä lopulta mennään sähköisen opetuksen kanssa.
Opettajan fiilis on vielä vahvasti se, että tässä opetellaan asioita oppilaiden kanssa.
Paperia ja kynää tarvitaan
Porkkalan lukion rehtori Matti Autero muistuttaa, että sähköiseen opiskeluun ei mennä vain muuttuvien yo-kirjoitusten takia vaan sähköistä, langaton opetusta on kehitettävä joka tapauksessa. Näin siksi, että kaikki nykymaailmassa on muuttunut tai muuttumassa sähköiseen muotoon ja koulun on oltava siinä mukana.
- Tämäkään ei saa olla itsetarkoitus. Täytyy miettiä aina, mitä hyötyä tästä on ja miten tämä edistää oppimista. Pitäisi pitää pää kylmänä, ettei vanhoja hyviä käytäntöjä heitetä pois. Se on kuitenkin tiedetty pitkään, että pysyvämpiä oppimistuloksia saadaan, kun opitaan eri kautta, eri menetelmillä, Autero pohtii.
Auteron mielestä on aina kuitenkin muistettava esimerkiksi se, miten laskemaan opitaan. - Vain laskemalla ja siihen tarvitaan kynä ja paperia.
Tablettien ja tietokoneiden kanssa opiskeluun liittyy vielä paljon sellaista, mitä ei tiedetä. Auteron mukaan muutos on pedagoginen haaste.
- Nyt on jo kokemus siitä, että tietokoneen kanssa oppilaat harhautuvat alkuperäisestä aiheesta ja varsinainen juttu katoaa. Tärkeää on kunkin oppia tunnistamaan, onko harjahautunut vai pysynyt annetussa tehtävässä, Autero kertoo.
Huomattava kustannus myös
Sähköiseen opetukseen siirtyminen on iso murros opettajille ja oppilaille, mutta myös huomattava kustannus. Porkkalan lukiossa käytetään tänä vuonna runsaat 40.000 euroa tekniikkaan ja koulutukseen. Osa rahoista on saatu valtiolta avustuksena.
Lukioon hankitaan vielä lisää tietokoneita opiskelijoiden käyttöön. Harkinnassa ovat hybridit, joissa on erilliset näppäimistöt.
Autero muistuttaa, että sähköinen opiskelu ja yo-kirjoitukset pitäisi ottaa kuntien budjeteissa huomioon. Hankintoja ei tehdä normaaleilla määrärahoilla. – Kirkkonummella voi olla 250 kokelasta yo-kirjoituksissa, siihen tarvitaan paljon tekniikkaa, kun sähköisiin kirjoituksiin on siirrytty.
Tulevat sähköiset yo-kirjoitukset ovat vielä täysin kehittelyvaiheessa. Muun muassa tekniset ratkaisut ovat vielä auki. Samalla kun yo-kirjoitukset muuttuvat, valmistellaan myös uutta lukion opetussuunnitelmaa. Se pitäisi olla käytössä vuonna 2016 eli samana vuonna kun ensimmäiset sähköiset yo-kirjoitukset tulevat.
Kommentoi