(0) kommenttia

Tutkimus: K-nummen palveluille arvosanaksi hyvä

Jo yhdeksännen kerran Kirkkonummen kuntalaisbarometrin koonnut Bo Lillqvist sanoo, että tyytyväisyys kunnan palveluihin on jälleen hieman kasvanut.

Kuntalaisbarometri 2013

  • Yleisarvosana 7,76
  • Tyytyväisyys nousussa
  • Vastaajia 668
  • Tehdään joka toinen vuosi
  • Nyt järjestyksessä 9:s

Kirkkonummelaiset ovat edelleen suhteellisen tyytyväisiä kotikuntansa palveluihin, ja erittäin suuri osa tuoreen kuntalaistutkimuksen vastaajista suosittelee Kirkkonummea asuinpaikaksi muillekin.

Kirkkonummen kuntalaisbarometri on tehty lähes 20 vuoden ajan joka toinen vuosi, keskiviikkona esiteltiin järjestyksessä yhdeksännen kyselytutkimuksen tuloksia. Viime vuoden lopulla tehtyyn kyselyyn vastasi 660 kirkkonummelaista. Kyselylomake lähetettiin 2000 kirkkonummelaiselle, jotka Väestörekisterikeskus oli valinnut.

Tähän mennessä jokaisen Kirkkonummen kuntabarometrin tekijä Bo Lillqvist luonnehtii kirkkonummelaisten olevan varsin tyytyväisiä kuntaansa ja kunnan palveluihin. Tyytyväisyys on Lillqvistin mukaa kasvanut hienoisesti lähes kymmenen vuotta.

Yleisarvosanaksi kyselyyn vastanneet antoivat tällä kertaa 7,76 eli kouluarvosana hyvä: kahdeksan miinus. Tulos on pikkuisen parempi kuin kaksi vuotta sitten. Lillqvistin mukaan on huomionarvoista, että kolme neljästä vastaajasta antoi yleisarvosanaksi hyvä tai kiitettävä. Kaksi vastaajaa antoi täyden kympin.

Kunnanhallituksen puheejohtaja Raija Vahasalo (kok.) on tyytyväinen tuloksiin ja uskoo vakaasti, että tämän vuoden säästöjen jälkeenkin kuntalaiset voivat olla tyytyväisiä kuntaansa. Katso Vahasalon videohaastattelu.

Alueittain tyytyväisyydessä ei ollut kovin suuria eroja. Tyytyväisimmät kuntalaiset löytyvät kyselyn mukaan Sundsbergistä, vähiten tyytyväiset Veikkolasta.

Suurimmat kiitokset palveluissa sai niin kuin ennenkin kirjasto. Myös jätehuolto on kuntalaisten mieleen.

Rakennuslupa-asiat kismittävät

Eniten miinusta kyselyssä annetaan terveyskeskuksen ja kunnan teknisten asioiden suuntaan. Terveyspalveluissa ei valiteta niinkään hoidosta, vaan sinne pääsystä. Terveyskeskuksen vastaanotto-ja ajanvaraus saa yhä kritiikkiä. Tosin Lillqvist sanoo, että tässäkin asiassa on vastauksissa nähtävissä parannusta.

Suurin kuilu kuntalaisten odotusten ja kuntalaisten omien kokemusten välillä on Lillqvistin mukaan rakennuslupapalveluissa. Tällä kertaa kyselyssä pyrittiin samaan esille niiden kuntalaisten käsityksiä, jotka ovat henkilökohtaisesti olleet tekemisissä lupa-asioiden kanssa eikä vain kuulleet muiden kokemuksia.

Huonojen kokemusten kärjessä on myös kunnan sisäinen joukkoliikenne ja –yhteydet. Sen sijaan joukkoliikenne naapurikuntiin koetaan olevan varsin hyvällä tolalla.

Kyselyssä pitkän miinuksen saavat kevyenliikenteen väylät tai paremminkin se, kun niitä ei ole. Asia korostuu kouluteiden turvallisuutta kysyttäessä.

Puistojen ja yleisten alueiden siisteyteen toivotaan parannusta. Kuntalaiset kokevat varsinkin kunnan keskustan epäviihtyisäksi. Näin on ollut aiemminkin kyselyissä.

Päivähoito ja opetus tyydyttävät

Sivistyspuolella koulujen opetuksen laatu koetaan hyväksi. Kritiikkiä saa sen sijaan koulutilat ja opetuksen ilmapiiri.

Päivähoito saa kyselyssä varsin hyvät arviot. Kyselymateriaalin purkanut Bo Lillqvist sanoo kuitenkin, että päivähoitokommenteissa paistaa läpi huoli tulevaisuudesta eli pysyykö päivähoito nykytasolla ja –laatuisena.

Kyselyn vastaajat löytävät paljon korjattavaa, vapaita kommentteja on lomakkeisiin kirjoitettu yli 1 300 kappaletta. Kysyttäessä tulevaisuuden suunnitelmia asumisessa, noin 90 prosenttia vastaajista kuitenkin kertoi pysyvänsä Kirkkonummella. Vastanneista 85 prosenttia kertoi myös suosittelevansa Kirkkonummea asuinpaikaksi muillekin.

Kyselyssä tiedusteltiin tällä kertaa myös kuntaliitosasiaa. Vastaajista 65 prosenttia halusi, että Kirkkonummi pysyisi itsenäisenä. Alhaisinta itsenäisyysinto oli Veikkolassa, siellä vain 40 prosenttia vastaajista vannoi itsenäisyyden nimeen.

Kyselymateriaalin perustella Lillqvist kehottaisi kunnanpäättäjiä keskittymään erityisesti terveyskeskukseen pääsyyn ja ajanvaraukseen, vanhustenhuoltoon, puistoihin ja keskustan ilmeeseen, pyörä-ja kävelyteihin sekä nuorisotiloihin.

Kuten tunnettua kyselyn jälkeen Kirkkonummella on pistetty alkuun irtisanomisia ja laajat lomautukset, ne vaikuttavat vääjäämättä myös palveluihin. Lillqvist ei suostu tutkijana arvioimaan, lähtevätkö kuntabarometrin arvosanat jälleen laskuun kahden vuoden kuluttua kymmen vuoden nousun jälkeen.

Kyselyyn vastanneiden kesken arvottiin keskiviikkona palkinnot. Päivällisen kahdelle Långvikissa voitti Olli Korhonen. Uimahallin kausikortit voittivat: Minna Blå, Simo Vainonen ja Gunnar Lindholm.  

Tästä koko kuntalaisbarometri 2013

Pääkirjoitus: K-nummi olisi koulussa mallioppilas

(30.1.) Vahasalo: Palvelut kehittyvät - katso video

  

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä