(19) kommenttia

Veikkolan joukkoliikenteen järjestäminen on ehkä Suomen monimutkaisinta – syksyn bussivuorot ovat vielä auki

Veikkolan joukkoliikenne itään ja länteen on pitkälti U 280-linjan varassa. Bussit ajavat Helsingin Kamppiin.

Veikkolan bussiyhteyksien järjestäminen Helsinkiin ja Nummelaan ensi syksynä on monimutkainen solmu, jota yritetään aukoa kevään mittaan.

Monimutkaiseksi ja ehkä kaikkein kimuranteimmaksi koko maassa asian tekee se, että toimijoita on ongelman ympärillä niin monta. Ainakin kolme kuntaa, HSL ja ely-keskus.

Veikkolan bussiyhteydet olivat vielä ennen koronaa suhteellisen hyvällä tolalla, vaikka vuoroja oli karsittu jo aiemmin. Korona romahdutti matkustajamäärät.

Viimeisin niitti tuli talvella, kun Pohjolan Liikenne ilmoitti lopettavansa kaikki Länsi-Uudenmaan bussivuorot.

Parhaimmillaan yhtiön on ajanut Veikkola-Helsinki -vuoroista noin 70 prosenttia. (Lue: Viisykkönen 1.2.)

Viime viikolla Vainion Liikenne Salosta kertoi, että se tulee apuun ja ryhtyy ajamaan osan lopetettavista bussivuoroista ainakin ensi kesän ajan. Syksy on vielä auki.

> Linja-autofirma Salosta pelastaa Veikkola-Helsinki -bussiyhteyksiä – liikennöi kerran tunnissa (Viisykkönen 22.4.)

Veikkolassa on syystäkin suuri huoli, miten bussiyhteydet jatkossa toimivat. Esimerkiksi kaikki toiseen opiskelijat joutuvat matkustamaan Veikkolasta joko itään tai länteen oppilaitoksiin.

Joukkoliikenteen järjestämisen lähtökohta on Kirkkonummella sinänsä selvä. HSL hoitaa ja kunta maksaa, tätä nykyä noin 8 miljoonaa euroa vuodessa.

Veikkolan yhteydet ovat kuitenkin täysin poikkeus. Runkolinja suoraan Helsinkiin U 280 on ollut bussiyhtiöiden hoitamaa. U-linja tarkoittaa, että bussi tulee HSL-alueen ulkopuolelta.

Missään muualla ei HSL-alueella ole vastaavaa, on vain joitakin U-linjoja kuten Inkoon suunnasta Länsiväylää pitkin Helsinkiin.

Yhtiöt kuten Pohjolan Liikenne päättävät U-linjoista liiketaloudellisesti, mitä tekevät. HSL:n liput kelpaavat ja bussiyhtiöt saavat niistä pienen korvauksen. Järjestelmä on Kirkkonummen kunnalle hyvin halpa.

Veikkolan kyläyhdistys järjesti tiistai-iltana keskustelutilaisuuden, jossa yhtenä aiheena oli bussiliikenne.

Paikalle kutsutut liikenneasiantuntija Heikki Hyvärinen ely-keskuksesta ja  joukkoliikennesuunnittelija Tero Mertanen HSL:stä eivät voineet ensi syksyn osalta kertoa juuri mitään uutta.

Molemmat suunnittelijat vakuuttelivat kuitenkin, että liikenne hoidetaan jollakin tavalla ja toiveissa on, että bussiyhtiöillä on kiinnostusta ja U 280-linja Helsingin ja Veikkolan välillä voidaan hoitaa edelleen markkinaehtoisesti.

Pahinta skenaariotakin on jo suunnittelijoiden mukaan varovasti mietitty eli, että liikenne jää kuntien, elyn ja HSL:n kontolle. Silloin pitää yhteiskunnalta löytyä rahaa ja pahimmassa tapauksessa reilusti.

Pari vuotta sitten on Mertasen mukaan arvioitu, että kokonaan HSL:n hoitamana Veikkola-Helsinki -bussivuorot tiheällä 20 minuutin vuorovälillä maksaisivat jopa yli 2 miljoonaa euroa vuodessa.

Kyseinen summa on siis se, joka jouduttaisiin maksamaan bussiyhtiölle, jolta liikenne ostetaan.

Malli on sama, joka on käytössä koko HSL-liikenteessä. Matkustajien itsensä maksamat liput tulevat suoraan HSL:lle ja vähentävät kustannuksia.

Tavoite on, että HSL ja kunnat maksavat kustannuksista puolet ja matkustajat toisen puolen. Korona-aikana malli ei ole toiminut, vaan kuntien osuus on kasvanut.

Veikkolan yhteydet voitaisiin järjestää myös syöttöliikenteenä Espooseen joko Espoon keskukseen tai Leppävaaraan. Tällaista liikennettä on jo Veikkolasta.

Silloin kustannukset pienenevät huomattavasti, mutta päivän selvää on, että matkustajat eivät pidä vaihtoyhteyksistä.

HSL:n periaate on ollut vuosikymmenet, että koko alueella siirrytään syöttöliikenteeseen. Suora bussiyhteydet Helsinkiin lopetettiin viimeksi Etelä-Espoossa ja Kirkkonummelta, kun Länsimetro valmistui Matinkylään.

(19) kommenttia
Kommentit (19)

Kommentit (19)

Eikö Veikkolalaiset ole tietoisia siitä asiasta, että henkilöauto on keksitty
jo kauan sitten, ja että se on fiksu ja
kätevä kulkuneuvo.
Sitä voi käyttää oman aikataulun mukaan
eikä tarvitse olla riippuvainen muista
kulkuneuvoista.
Pensaa saa vielä ostaa !
Ennen vanhaan kun asuttiin syrjäkylässä
niin siellä vaan asuttiin, ja kaikki oli hyvin.
Nykyään on kova hinku reissata joka
päivä jonnekkin, eikö olisi parempi
muuttaa kaupunkiin niin se matkustaminen edes takaisin poistuisi
päiväjärjestyksestä?
Entinen tuppukyläläinen.
Veikkola-Kauklahti väli bussilla ja Kauklahdessa vaihto junaan. Jatkossa yhteys Kivenlahteen asti kun metro alkaa liikennöidä. Uskoisin näille yhteyksille olevan asiakkaita.
Autoilija
Syöttöliikenne on matkustajan kannalta ikävä, mutta siihen seudulla ollaan muutenkin menossa/ jo menty. Eli joka toinen vuoro syöttönä Espoon keskukseen tai Lepuskiin, joka toinen sitten suoraan stadiin, ainakin ne kaukoliikenteen vuorot jotka muutenkin ajavat Kamppiin (paitsi sitten kun vihreät päättävät kieltää kaiken kumipyöräliikenteen Töölön eteläpuolelle). Ja varmaan realismia on 30 min vuoroväli ruuhka-aikoina, myöhäisillassa ja vkl esim. 45-60 min.
Bussimatkustaja
Jotkut toteavat perinteisen kateellisena; ei suoraa yhteyttä Kirkkonummelta, joten ei tarvita Veikkolastakaan. Keneltä Veikkolan suorat yhteydet olisivat pois? Ei keneltäkään! Kirkkonummen sisäinen joukkoliikenne on tarpeetonta, se lopetettakoot. Valtaväylien mukaisen "suoran" joukkoliikenteen hoitakoot ELY ja kunta yhdessä. Hanko-Helsinki-Hanko sekä Länsiväylän että Turunväylän kautta vaikka viidesti/vrk kumpaakin reittiä ja yksi pysähdyspaikka/ kylä. Poikittaisliikenteen kylien sisällä hoitakoot kukin omin avuin ja kustannuksin miten lystää. Kela-taksit on jo olemassa apua tarvitseville ja siihen oikeutetuille.
Rukiveer
Markkinaehtoinen julkinen liikenne ei tule koskaan toimimaan Veikkolan kokoisessa tuppukylässä.Siksi siihen tarvitaan poliitikkoja järjestämään edes siedettävät kulkuyhteydet.Nykyajan vaatimukset ovat niin mahdottomia ettei niitä pystytä toteuttamaan kaikkia tyydyttävällä tavalla.
tästäkin selvitään
Kun julkisen liikenteen palvelut huononevat ja matkustamisesta tehdään hankalaa, ihmiset käyttävät omia autojaan. Jos palvelu pelaisi, yksityisautoilu vähenisi. Ja samalla liikenteen päästöt.
Brita
Omalla autolla
Junia kulkee n. puolen tunnin välein. Mutta jos haluat Leppävaaran jälkeen väliasemille niin joudut vaihtamaan Leppävaarassa.
Jos haluat junalla Turkuun joudut ensin ostamaan lipun Leppävaaraan ja sitten toisen lipun Turkuun. Tunnin kuluttua olet jo Kirkkonummen asman kohdalla.
Sama kuin Veikkolalaiset ensin menisivät bussilla Lohjalle ja siellä vaihtaisivat Helsingin bussiin. Aika järkevää, mutta käytössä täällä keskustassa.
Ei näitä julkisia saada mitenkään toimimaan ennen kuin saadaan vapaa kilpailu ja politkot pois "järjestämästä" asioita.
Sitä saa mitä tilaa
”kaikki on suhteellista”. mitenkä junat kulkee Kirkkonummelta Helsinkiin??
Veikkola vaan bussien varassa
Omalla autolla
Kyllä liikennöintitiheyden tulee perustua aina käyttäjämäärään. Tuo 20 min väli ei ole perusteltu mitenkään, jos asuu täällä mmaaseudulla, pitää miettiä millä täällä kulkee. Jos pitää olla klo 1300 Helsingissä, ja ainoa millä ehtii on klo 0800 lähtevä bussi, niin sillä sitten mennään.

Ja "Veronmaksajalle" tiedoksi, että Espoon keskuksesta junia Helsinkiin menee noin 10-15 min välein virka-aikana, mikä ei varsinaisesti ole "harvakseltaan", matka-aika 33 min.
Veikko Lalainen
Ongelma on sama kuin junaradan kanssa. Veikkola on liian pieni kylä kunnon julkisen liikenteen järjestämiseksi. Lisää asukkaita ja tehokkaampaa rakentamista. Tarvitaan kerrostaloja yms. Turha muuten valitaa jatkuvasti.
Veikkolalainen
Voisiko tässä asiassa harjoittaa älyllistä rehellisyyttä. Kun bussit kuitenkin ajavat lähikunnista Veikkolan ohi Helsinkiin, niin eikö järkevintä olisi kiepata Veikkolan kautta? Kun julkinen liikenne tehdään tieten tahtoen vaikeaksi, niin Helsingin työpaikathan ne tässä vain menettävät. Mutta onhan sekin valinta.
Tuula
Veikkolassa pitäis olla Hgin palvelut…Eipä Etelä-Kirkkonummeltakaan suoria yhteyksiä ole.
Maksaako vai ei
Epäkohta tässä onkin se, että 280 linjan lähtöpaikoista Lohjalta ja Nummelasta suorat yhteydet Helsinkiin kaikella todennäköisyydellä jatkuvat (eivät ole HSL kuntia). Veikkola on matkan varrella, ja samalla voisi ottaa Veikkolasta tulijat kyytiin, jos HSL ja Kirkkonummen kunta tämän suvaitsevat.

Matkustamista Kirkkonummelta Matinkylään ei voi verrata matkustamiseen Veikkolasta Espoon keskukseen. Matka Veikkolasta Matinkylään kestää vuodenajasta riippuen 35 - 45 minuuttia, Espoon keskuksesta junia kulkee harvakseltaan, ja matka junalla Helsinkiin kestää taas 35 - 40 minuuttia.

Jos säästöjä tavoiteltaisiin, ensisijainen kohde voisivat olla (Pohjois-)Kirkkonummella tyhjinä, tai lähes tyhjinä vuosikausia ajelleet linjat 907, 908, 909. Näiden turhien linjojen ylläpitoon rahaa ihmeellisesti riittää vuodesta toiseen.
Miksei näiden linjojen käyttäjämääriä seurata?
Nämä tyhjinä ajelevat linjat vain rikkovat pienten teiden päällysteitä ja häiritsevät asukkaita, kun samoilla kapeilla teillä liikkuu pyöräilijöitä, kävelijöitä, autoilijoita.
Koululaisten kohdalla voisi palata koulubusseihin, jotka toimivat hyvin vuosikymmenten ajan.
Veronmaksaja
Mikä ongelma tässä muka on? Inkoollekin löytyi rahaa joukkoliikenteen järjestämiseen, eikä matkustajia siellä ole edes sen vertaa mitä nummelassa tai veikkolassa. Ja jos ely-keskus ostaa liikenteen, se voi määritellä että se saa lipputulot itse.
Jotenkin tästä leivotaan hankalampaa mitä se on. Vai onko liikaa virkamiehiä puoluemandaatilla tekemässä päätöksiä?
Alapo
Reilua olisi, että Veikkolastakin joutuisi vaihtamaan, kun kaikkien muidenkin yhteyksiä on huononnettu. En minä halua eteläkirkkonummelaisena maksaa veikkolalaisten 20min suoria busseja. Tunnin välein ja vaihto riittää ihan hyvin.
-
280 bussit välillä niin täynnä ettei edes seisomapaikkoja ole ja vuoroja vähennetään. Samaan aikaan kunnan sisäiset bussit kolistelevat tyhjillään Veikkolassa kumma että näitä sitten kannattaa ajeluttaa. Ei vaan ymmärrä tätä touhua
280 vuoroja lisää
Nyt ollaan huolissaan toisen asteen opiskelijoista? 7-8 vuotta sitten kun VR lopetti kaukojunien pysähtymien Kirkkonummella kukaan ei ollut huolissaan. Raaseporissa on noin 1000 opiskelupaikkaa ja varuskunta missä on noin 1000 sotilasta kerralla. Kirkkonummelta Karjaalle meni päivittäin noin 30 opiskelijaa. Kaikki nämä jäivät ilman kuljetusta. Ei väliä. Nämähän olivat vain ammattikoululaisia ja varusmiehiä. Käyttivät halpaa lippuakin. Osa löysi paikan oppilasasuntoloissa, osa hankko oman auton ja muutama joutui lopettamaan koulun kun sinne ei päässyt enää.
Ei Kirkkonummen keskustasta pääse suoralla bussikyydillä Helsinkiin. Matinkylässä pitää vaihtaa ja sitten vielä toisenkin kerran jos haluaa vähän kauemmas. Pari tuntia menee suuntansa mihin vain haluaa.
Kaikki on suhteellista.
Ei muualtakaan Kirkkonummella ole HSL:n suoria bussiyhteyksiä Helsinkiin.
Anonyymi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä